Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė apie sotukus "Šaltalankiai ir svarainiai tarp abrikosų"

augalinis maistas lieknėjimas mineralai riešutai skaidulos sotukai supermaistas sveikasmaistas sveikata sveikataipalanku vitaminai

Šaltalankiai ir svarainiai tarp abrikosų

Puiku, kad suderinti „gerieji“ riebalai (riešutai) ir angliavandeniai (vaisiai, uogos) tarpusavyje, pasirenkant maistine verte geriausius produktus. Riešutai organizmui svarbūs dėl turimų riebalų ir baltymų, taip pat dėl vitaminų ir mineralų, jie užtikrina sotumą, o susijungę kartu su angliavandeniais, lėtina gliukozės pasisavinimą. Mes dažnai darome klaidą – pasirenkame desertui ar greitam užkandžiui – džiovintus vaisius, pavyzdžiui datules. Datulės savyje talpina nemažą kiekį fruktozės, tačiau, derinyje su riešutais, jos jau kitaip veikia mūsų kraujo gliukozės koncentraciją, o kartu ir energijos lygį ir mūsų produktyvumą. Mano patarimas būtų toks: pasirinkite nedidelį kiekį skanukų (nes juose susidaro nemažai vaisių cukraus), valgykite juos su pasimėgavimu ir mėgstamos arbatos puodeliu arba kakava. 

 

 

Anakardžiuose yra mažai cukraus, juose gausu skaidulų, širdžiai naudingų riebalų ir augalinių baltymų. Jie taip pat yra geras vario, magnio ir mangano šaltinis – maistinių medžiagų, svarbių energijos gamybai, smegenų sveikatai, imunitetui ir kaulų sveikatai.

Abrikosai turi mažai kalorijų ir riebalų, taip pat yra puikus vitaminų A ir C šaltinis.

Migdoluose yra daug sveikų riebalų, ląstelienos, baltymų, magnio ir vitamino E. Migdolai turi teigiamą poveikį cholesterolio, gliukozės koncentracijai, gali sumažinti alkį ir skatinti svorio metimą,.

Šaltalankio uogose ypač gausu vitaminų A, C, K ir E, taip pat yra nemažai geležies, kalcio, magnio, kalio, vario ir cinko.

Svarainiai - maistingi vaisiai, kuriuose yra visi esminiai vitaminai ir mineralai, taip pat juose gausu antioksidantų, mažinančių organizme uždegiminius procesus.


Senesnis įrašas Naujesnis įrašas