Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė apie sotukus "Juodieji serbentai tarp abrikosų ir datulių"

augalinis maistas lieknėjimas maistas lieknėjimu mineralai riešutai skaidulos sotukai supermaistas sveikasmaistas sveikata sveikataipalanku vitaminai

Sudėtis: migdolų riešutai,  Medjool datulės, abrikosai, linų sėmenys, juodieji serbentai, aitrioji paprika. 

 

 

 

serbentai sotukai

Linų sėmenys yra puikus vitaminų ir mineralų (kalcio, magnio ir fosforo) šaltinis. Linų sėmenų sėklose yra labai aukšta polinesočiųjų riebalų rūgščių (kurie dar vadinami „geraisiais ir sveikaisais riebalais) koncentracija, jie yra puikus skaidulų ir baltymų šaltinis. Polifenoliai, esantys linų sėmenyse, veikia antiuždegimiškai, antimikrobiškai, antialergiškai, antiaterogeniškai, antioksidantiškai.


Juodieji serbentai - uogose yra ypatingai daug vitamino C – tai 4 kartus daugiau nei apelsinuose. Taip pat juodieji serbentai pasižymi didele koncentracija fenolinių junginių, ypatingai antocianinų (jų yra dvigubai daugiau nei kitose uogose - avietėse, braškėse ar šilauogėse), veikiančių kaip antioksidantai. Svarbu žinoti, kad šiose tamsiai mėlynose uogose yra ir kalio, kalcio, magnio ir geležies. Taip pat, jos yra ir vitaminų A, B1, B5, B6 bei E šaltinis.


Aitrioji paprika – aitriojoje paprikoje gausu įvairių vitaminų ir mineralų, tačiau dažniausiai jie valgomi nedideliais kiekiais, todėl jie neturi reikšmingos įtakos jūsų kasdieniniam mikroelementų kiekiui. Aitriojoje paprikoje gausu antioksidacinių junginių, kurie mažina uždegiminius procesus organizme. Jose yra nedidelis kiekis angliavandenių, baltymų ir skaidulų.


Older Post Newer Post