Straipsnio nuoroda: https://www.15min.lt/gyvenimas
Straipsnio autorė:
Aistė Turčinavičiūtė
Gyvenimo rubrikos žurnalistė
Energijos rutuliukus kurianti Snieguolė: desertai gali būti ir „be nuodėmės“
„Kaip dažnai norisi kažko gardaus, bet paskanavus ima graužti sąžinė dėl didelio cukraus kiekio?“ – daugeliui rūpimą klausimą užduoda Snieguolė.
Prieš kelerius metus moteris šią dilemą savo šeimai išsprendė sukurdama „sotukus“ – įvairiausių skonių energijos rutuliukus, praturtintus maistingomis medžiagomis. Dabar ji „sotukų“ magija jau dalijasi ir su kitais žmonėmis, užkandžiavimą paversdama skania ir sveikatai palankia akimirka.
Šalia darbo – sveika gyvensena
Kaip portalui 15min pasakoja Snieguolė, prieš imdamasi „sotukų“ verslo, ji ilgą laiką žengė „saugiu ir stabiliu“ keliu. 1996 metais baigusi tuometį Vilniaus pedagogikos universitetą, ji iškart pradėjo dirbti technologijų mokytoja. Vėliau, po mokyklos reorganizacijos nelikus pamokų, moteris studijavo anglų kalbą Šiaulių universitete, apsigynė metodininkės vardą.
„Tačiau kiekviena Rugsėjo 1-oji man būdavo iššūkis ir didžiulė įtampa. Su mokiniais sekėsi puikiai, draugaujame iki šiol, bet visuma ir rėmai varžė. Labai įstrigo vieno puikaus dvyliktoko frazė per išleistuves: „Jūs puiki mokytoja, bet jums trūksta brutalumo“. Tada ir pasisėjo mintis, kad jau laikas kažką keisti. Užauginome 4 sūnus, jauniausiajam baigus gimnaziją, baigiau ją ir aš“, – sako pašnekovė.
Prasidėjus pandemijai ir karantinui, anot Snieguolės, ji leido sau „tiesiog būti ir laukti atsakymo į klausimą, ką tikrai noriu veikti“. Tas atsakymas moteriai atėjo gan natūraliai – tereikėjo atsigręžti į sritį, kuria ji domėjosi nuo pat jaunystės.
„Šalia darbo mane nuo pat studijų baigimo lydėjo sveika gyvensena: dalyvavau Lietuvos sveikuolių sąjungos veikloje, vadovavau sveikatos klubui, organizavau sveikos gyvensenos renginius mokykloje ir vasaros stovyklas vaikams, pati baigiau gausybę įvairių jogos bei meditacijos pakraipų, sveiko maisto gaminimo kursų.
Šeimoje jau ilgą laiką praktikuojame įvairias mitybos teorijas, atsirenkame iš jų tai, kas veikia ir tinka. Jau trečias dešimtmetis, kai šeimoje pasikeisdami vyrauja vegetarizmas, žaliavalgystė, vaisiavalgystė, visavalgystė, kuriuos paįvairiname detokso programomis. Vidinis poreikis dalintis tuo, ką žinau, susivedė į vieną tašką – populiarinti sveikatai palankius augalus, dar vadinamus supermaistu“, – atskleidžia Snieguolė.
Mityba – raktas į sveikesnį gyvenimą
Iš įvairių augalinių produktų šiuo metu gaminami „sotukai“, anot pašnekovės, atspindi ilgas jos paieškas, siekiant į savo šeimos kasdienę mitybą įtraukti kuo daugiau vertingų medžiagų. „Tai, kad savijauta, sveikata ir net nuotaika susijusi su tuo, ką valgome, pajutau seniai. Akivaizdu tai, kad jei mityba įvairi, kūnas iš maisto gauna viską, ko reikia energijai ir sveikatai, o papildų nebereikia ieškoti vaistinėse“, – sako Snieguolė.
utm_medium=copiedLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Nors namuose sveikai maitintis, jos teigimu, yra visai paprasta, moteriai anuomet iškilo dilema: o ką daryti, kai esi darbe, kelionėje arba neturi laiko gaminti?
„Šiuo metu yra toks puikus augalinių produktų pasirinkimas – kaip niekad anksčiau, tačiau įsisukus į darbus ir veiklas, kasdienė visavertė mityba tampa iššūkiu. Pusryčiams gelbėja glotnučiai, kuriuose galima skaniai „paslėpti“ daug supermaisto, o ką daryti būnant ne namie? Beieškodama būdų, ką vertingo ir patogaus įdėti šeimos nariams į darbą, mokslus ar kelionę, sukūriau sotukus. Pajutus alkį ir turint sotukų po ranka, tikimybė privalgyti sveikatai nepalankaus maisto labai sumažėja“, – tikina kelmiškė.
Kaip pažymi moteris, „sotukų“ idėja netruko pasiteisinti. Juk dabar tiek daug žmonių vengia pridėtinio cukraus, sočiųjų riebalų, pieno ir glitimo. Be to, šie energijos rutuliukai traukia pirkėjus, nes yra pilni vertingų kalorijų, vitamino E, kalio, mangano, fosforo, magnio, vario, kalcio, cinko, geležies, taip pat ir skaidulų, kas garantuoja ilgalaikį sotumą.
Šiuo metu Kelmėje verslą su viena kolege ir savo vyru vystanti Snieguolė „sotukų“ pirkėjams siūlo net 9 rūšių. Mačia ir anakardžiai datulėse, bruknės ir peruvinė pipirnė migdoluose, šaltalankiai ir svarainiai tarp abrikosų – mėgstamą skonį šioje įvairovėje atrasti gali tikrai kiekvienas. Kad pasijaustum sotus ir patenkintas, vieno užkandžiavimo metu pakanka vos keletos rutuliukų.
„Žinojimas, kad mano pagaminti sotukai prisideda prie valgytojų sveikatos stiprinimo, geros savijautos ir nuotaikos, įkvepia kurti ir dalintis“, – šypsosi pašnekovė.