News — lieknėjimas

Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė apie sotukus "Avietės ir baobabai tarp datulių"

augalinis maistas baobabas lieknėjimas maistas lieknėjimu mineralai riešutai skaidulos sotukai supermaistas sveikasmaistas sveikata sveikataipalanku vitaminai

Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė apie sotukus "Avietės ir baobabai tarp datulių"

Sudėtis: migdolų riešutai, Medjool datulės, abrikosai, goji uogos, baobabas, avietės, aitrioji paprika.      Baobabas - labai maistingas, aprūpinantis įvairiu baltymų kiekiu, vitaminu C, antioksidantais, kaliu, magniu, geležimi, cinku, kalciu ir B grupės vitaminais. Avietės - tai mažo kaloringumo (nors cukraus nemažai) ir turtingas skaidulomis, vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis produktas. Biologiškai aktyvūs junginiai, visi kartu arba kiekvienas atskirai, esantys avietėse, pasižymi galingu antioksidaciniu pajėgumu. Be šių visų komponentų, dar yra ir gausus kiekis vitamino C.

Skaityti daugiau →


Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė apie sotukus "Juodieji serbentai tarp abrikosų ir datulių"

augalinis maistas lieknėjimas maistas lieknėjimu mineralai riešutai skaidulos sotukai supermaistas sveikasmaistas sveikata sveikataipalanku vitaminai

Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė apie sotukus "Juodieji serbentai tarp abrikosų ir datulių"

Sudėtis: migdolų riešutai,  Medjool datulės, abrikosai, linų sėmenys, juodieji serbentai, aitrioji paprika.        Linų sėmenys yra puikus vitaminų ir mineralų (kalcio, magnio ir fosforo) šaltinis. Linų sėmenų sėklose yra labai aukšta polinesočiųjų riebalų rūgščių (kurie dar vadinami „geraisiais ir sveikaisais riebalais) koncentracija, jie yra puikus skaidulų ir baltymų šaltinis. Polifenoliai, esantys linų sėmenyse, veikia antiuždegimiškai, antimikrobiškai, antialergiškai, antiaterogeniškai, antioksidantiškai. Juodieji serbentai - uogose yra ypatingai daug vitamino C – tai 4 kartus daugiau nei apelsinuose. Taip pat juodieji serbentai pasižymi didele koncentracija fenolinių junginių, ypatingai antocianinų (jų yra dvigubai daugiau nei kitose uogose - avietėse, braškėse ar šilauogėse),...

Skaityti daugiau →


Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė apie sotukus "Goji abrikosuose"

augalinis maistas lieknėjimas maistas lieknėjimu mineralai riešutai skaidulos sotukai supermaistas sveikasmaistas sveikata sveikataipalanku vitaminai

Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė apie sotukus "Goji abrikosuose"

Sudėtis: abrikosai, anakardžių riešutai, kokoso riešutų drožlės, goji uogos, ciberžolė, imbieras, svarainiai.  Gerieji riebalai, baltymai, skaidulos, vitaminai/mineralai ir antioksidantai – viskas viename sotuke. Pasirinkus tinkamą jų kiekį – sotumo jausmas, o kartu aukštas energijos lygis ir stabili gliukozės dinamika, garantuoti.     Kokoso riešutų drožlės - nors kokosų minkštime yra daug riebalų, tačiau jie metabolizuojami kitaip, nekenkiant organizmui. Taip pat yra angliavandenių ir baltymų bei daug svarbių mineralų, tokių kaip manganas, varis, geležis ir selenas. Goji uogose gausu svarbių maistinių medžiagų ir antioksidantų - net nedidelis šio vaisiaus kiekis yra prisotintas skaidulų, geležies ir vitaminų A bei C. Jos gali...

Skaityti daugiau →


Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė apie sotukus "Šalavijai datulėse"

augalinis maistas lieknėjimas mineralai riešutai skaidulos sotukai supermaistas sveikasmaistas sveikata sveikataipalanku vitaminai

Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė apie sotukus "Šalavijai datulėse"

Sudėtis: migdolų riešutai, Medjool datulės, ispaninio šalavijo (chia) sėklos, abrikosai, kakava, kardamonas.      Ispaninio šalavijo (chia) sėklos yra svarbios kaip funkcinis maistas ir kaip maistinis papildas. Jose yra baltymų (įskaitant ir visas 9 nepakeičiamas amino rūgštis, kurių organizmas negamina) riebalų (iš kurių labai didelė koncentracija Omega-3 riebalų rūgščių), angliavandenių, maistinių skaidulų, drėgmės ir platus spektras polifenolių. Kakava yra puikus kelių mineralų, įskaitant kalį, geležį, cinką, magnį, varį ir fosforą, šaltinis. Kakavoje esantis gausus kiekis polifenolių, pasižymi priešuždegiminiu, priešvėžiniu, antioksidantiniu poveikiu. Kardamone esančios fitocheminės medžiagos turi antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių, kurios gali suteikti naudos mūsų sveikatai. Šiek tiek vitaminų, mineralų...

Skaityti daugiau →


Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė apie sotukus "Šaltalankiai ir svarainiai tarp abrikosų"

augalinis maistas lieknėjimas mineralai riešutai skaidulos sotukai supermaistas sveikasmaistas sveikata sveikataipalanku vitaminai

Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė apie sotukus "Šaltalankiai ir svarainiai tarp abrikosų"

Šaltalankiai ir svarainiai tarp abrikosų Puiku, kad suderinti „gerieji“ riebalai (riešutai) ir angliavandeniai (vaisiai, uogos) tarpusavyje, pasirenkant maistine verte geriausius produktus. Riešutai organizmui svarbūs dėl turimų riebalų ir baltymų, taip pat dėl vitaminų ir mineralų, jie užtikrina sotumą, o susijungę kartu su angliavandeniais, lėtina gliukozės pasisavinimą. Mes dažnai darome klaidą – pasirenkame desertui ar greitam užkandžiui – džiovintus vaisius, pavyzdžiui datules. Datulės savyje talpina nemažą kiekį fruktozės, tačiau, derinyje su riešutais, jos jau kitaip veikia mūsų kraujo gliukozės koncentraciją, o kartu ir energijos lygį ir mūsų produktyvumą. Mano patarimas būtų toks: pasirinkite nedidelį kiekį skanukų (nes juose susidaro nemažai vaisių...

Skaityti daugiau →