Šalavijai datulėse
Sudėtis: migdolų riešutai, Medjool datulės, ispaninio šalavijo (chia) sėklos, abrikosai, kakava, kardamonas.
Migdoluose yra daug sveikų riebalų, ląstelienos, baltymų, magnio ir vitamino E. Migdolai turi teigiamą poveikį cholesterolio, gliukozės koncentracijai, gali sumažinti alkį ir skatinti svorio metimą.
Datulės yra kupinos vitaminų bei mineralų, įskaitant geležį, kalį, magnį ir B grupės vitaminus. Datulėse yra daug naudingų skaidulų, todėl šie vaisiai gali prisidėti prie sveikos virškinimo ir žarnyno veiklos. Jos turi antioksidantų, kovojančių su ligomis, pavyzdžiui, flavonoidų ir fenolinių rūgščių, kurios, kaip rodo tyrimai, gali mažinti uždegiminius procesus.
Abrikosai turi mažai kalorijų ir riebalų, taip pat yra puikus vitaminų A ir C šaltinis.
Ispaninio šalavijo (chia) sėklos yra svarbios kaip funkcinis maistas ir kaip maistinis papildas. Jose yra baltymų (įskaitant ir visas 9 nepakeičiamas amino rūgštis, kurių organizmas negamina) riebalų (iš kurių labai didelė koncentracija Omega-3 riebalų rūgščių), angliavandenių, maistinių skaidulų, drėgmės ir platus spektras polifenolių.
Kakava yra puikus kelių mineralų, įskaitant kalį, geležį, cinką, magnį, varį ir fosforą, šaltinis. Kakavoje esantis gausus kiekis polifenolių pasižymi priešuždegiminiu, priešvėžiniu, antioksidantiniu poveikiu.
Kardamone esančios fitocheminės medžiagos turi antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių, kurios gali suteikti naudos mūsų sveikatai. Šiek tiek vitaminų, mieralų ir skaidulų.